// Add the new slick-theme.css if you want the default styling

Paddenstoelen voor mentale gezondheid

Paddenstoelen voor mentale gezondheid

In ons drukke, moderne leven is het belangrijker dan ooit om onze geestelijke gezondheid op peil te houden. Naarmate we meer inzicht krijgen in de complexiteit van de hersenen en geestelijk welzijn, ontdekken we ook spannende, natuurlijke oplossingen die onze geestelijke gezondheid kunnen ondersteunen. Eén zo’n natuurlijke remedie zijn medicinale paddenstoelen.

De magie van adaptogene paddenstoelen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rapporteert dat wereldwijd meer dan 450 miljoen mensen lijden aan geestelijke gezondheidsproblemen, waarmee het de belangrijkste oorzaak is van ziekte over de hele wereld. Mentale gezondheidsproblemen komen veel voor in de wereld van vandaag, maar gelukkig hebben we veel hulpmiddelen tot onze beschikking die kunnen helpen.

Eenvoudige veranderingen in je levensstijl kunnen helpen om de geestelijke gezondheid in balans te brengen en stress en angst te verminderen. Een langzamer levensritme aanhouden, evenwichtig eten, prioriteit geven aan slaap, regelmatig bewegen en voedingsmiddelen, kruiden en paddenstoelen gebruiken, kunnen echt goed zijn voor je geest.

Adaptogene paddenstoelen worden al duizenden jaren in de traditionele geneeskunde gebruikt vanwege hun gezondheidsondersteunende eigenschappen. Recentelijk hebben ze veel aandacht gekregen voor hun mogelijke rol in de ondersteuning van de geestelijke gezondheid. Hier lees je hoe deze krachtige paddenstoelen kunnen helpen:

Cognitieve functie ondersteunen

Bepaalde soorten paddenstoelen, zoals lion’s mane, bevatten bestanddelen die de productie stimuleren van zenuwgroeifactor (NGF)*, een eiwit dat cruciaal is voor het behoud van gezonde neuronen – de cellen die verantwoordelijk zijn voor het verzenden van informatie door onze hersenen.

Stress en onrust verminderen

Paddenstoelen zoals reishi zijn geclassificeerd als adaptogenen, natuurlijke stoffen die het lichaam helpen zich aan te passen aan stress en een normaliserend effect hebben op lichamelijke processen*. Ze kunnen de reactie van ons lichaam op stress ondersteunen* en mogelijk symptomen van stress en angst verminderen*.

Ondersteuning van de slaapkwaliteit

Reishi paddenstoelen, vaak ‘de paddenstoel van onsterfelijkheid’ genoemd, worden al eeuwenlang gebruikt om kalmte te bevorderen en de slaapkwaliteit te verbeteren*. Ze bevatten triterpenen, een soort verbinding die rustgevende slaap en algeheel mentaal welzijn kan ondersteunen*.

Mushrooms For Life: ter ondersteuning voor de gezondheid

Laten we eens kijken naar onze favoriete paddenstoelen ter ondersteuning van de gezondheid:

Lion’s Mane

De meest bekende medicinale paddenstoel voor het ondersteunen van de gezondheid van de hersenen is lion’s mane. Deze paddenstoel wordt al heel lang gebruikt voor cognitieve ondersteuning* en werd door boeddhistische monniken gebruikt om de hersenactiviteit te verbeteren en de concentratie tijdens meditatie te verhogen*.

Lion’s mane lijkt ondersteuning te bieden bij enkele van de meest voorkomende stemmingsstoornissen en neurologische aandoeningen*. Het is ondersteunend en herstellend voor het zenuwstelsel* en heeft een natuurlijk kalmerend effect dat ondersteuning kan bieden bij symptomen zoals angst*.

Uit een onderzoek in 2010 bleek dat de lion’s mane paddenstoel voordelen biedt bij depressie en helpt bij het verlichten van sommige symptomen van stemmingsstoornissen*. Dit kan te wijten zijn aan zijn vermogen om ontstekingen te verminderen*, vooral in de hersenen, wat gelinkt is aan een slechte geestelijke gezondheid. Sommige vroege onderzoeken suggereren ook dat het nieuwe celgroei kan stimuleren in de hippocampus van de hersenen, die een rol speelt bij geestelijke gezondheid, en het verhogen van de neurogenese kan mogelijk helpen bij depressie en angst*.

Reishi

Reishi kent een lange gebruiksgeschiedenis in het oude China voor het verminderen van stress, het kalmeren van de geest en het bestrijden van slaapproblemen*. Het is de meest ontstekingsremmende paddenstoel en het verminderen van ontstekingen zorgt ervoor dat de hersenen beter functioneren en beter presteren*, doordat er meer bloed en zuurstof naar de hersenen stroomt.

Reishi (en in het bijzonder reishi sporen) is rijk aan triterpenen die een kalmerende verbinding zijn*. Het kan nuttig zijn om ons te helpen ontspannen en een diepere rustgevende slaap te ondersteunen*, die moeilijk te bereiken is als je hoofd op hol slaat.

Reishi staat ook bekend als een van de ‘adaptogenen’ en helpt het lichaam en zijn systemen weer in balans te brengen. Het lijkt te werken op de HPA-as, ondersteunt de bijnierfunctie en verbetert de weerstand tegen stress na verloop van tijd*. Vroeg onderzoek suggereert dat de polysaccharide en triterpenoïde verbindingen in reishi verantwoordelijk zijn voor het stressverlagende vermogen en kunnen helpen bij angst en depressie*, maar ook belangrijke neuroprotectieve effecten hebben voor de hersenen*.

Cordyceps

Cordyceps is ook veelbelovend voor de gezondheid van de hersenen en wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als nootropicum*. Het heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen* en kan helpen de stressrespons te verminderen*. Zoals eerder vermeld is er een verband tussen ontsteking in de hersenen en depressie, angst en andere chronische ziekten. Cordyceps is net als reishi een adaptogeen, en studies hebben aangetoond dat deelnemers beter bestand waren tegen stress* wanneer ze cordyceps namen in vergelijking met wanneer ze dat niet deden.

Deze inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw arts en neem geen adaptogene paddenstoelen in plaats van uw medicatie zonder eerst met hem of haar te overleggen.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.