// Add the new slick-theme.css if you want the default styling

Paddenstoelen voor gezonde darmen

De gezondheid van de darmen is de basis van de algehele gezondheid. Als onze darmen uit balans zijn, kan dat leiden tot symptomen die de rest van ons lichaam beïnvloeden en veel chronische aandoeningen zijn het gevolg van een slechte darmgezondheid.

Spijsverteringsaandoeningen komen steeds vaker voor, omdat onze moderne snelle levensstijl een tol eist van onze darmgezondheid. Stress, medicatie, voeding, slecht slapen en het milieu zijn maar een paar dingen die de gezondheid van onze darmen kunnen beïnvloeden, en in sommige gevallen kan een vicieuze cirkel van deze factoren en chronische ontsteking leiden tot ernstigere darmaandoeningen zoals inflammatoire darmziekten (IBD).

De darmen herbergen triljoenen micro-organismen, waaronder bacteriën, gisten, virussen, schimmels en parasieten, die samen het darmmicrobioom vormen. Het spijsverteringsmilieu is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de darmen, maar is ook sterk verbonden met andere functies en systemen in ons lichaam, waaronder het immuunsysteem en de geestelijke gezondheid, maar ook met de bloedsuikercontrole en gewichtsbeheersing. Het kan negatief beïnvloed worden door slechte voeding, antibioticagebruik en chronische stress.

Ondersteun je darmen:

Gevarieerd dieet. Eet een verscheidenheid aan hele voedingsmiddelen die kunnen leiden tot een divers microbioom, met een grote verscheidenheid aan stammen die bijdragen aan een aantal gezondheidsvoordelen.

Vezels. Het eten van een scala aan plantaardige voedingsmiddelen levert voedingsstoffen voor het microbioom. Fruit, groenten, bonen en volle granen bevatten veel vezels die worden verteerd door bepaalde darmbacteriën die hun groei ondersteunen.

Gefermenteerde voedingsmiddelen. Veel gefermenteerde voedingsmiddelen zijn rijk aan probiotica, prebiotica, enzymen en andere voedingsstoffen die de spijsvertering kunnen ondersteunen.

Prebiotische voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen zoals asperges, prei, bananen en artisjokken zijn rijk aan prebiotica die onze goede bacteriën voeden en hen laten gedijen. Bètaglucanen in paddenstoelen zijn ook prebiotisch en helpen de goede bacteriën te voeden.

De beste paddenstoelen voor je darmen

Het is aangetoond dat het regelmatig eten van paddenstoelen goed is voor de darmgezondheid. Een recent onderzoek toonde aan dat witte champignons helpen om de microbiële diversiteit te vergroten en de samenstelling van de darmflora te veranderen. Van chagapoeder en maitake paddenstoelensupplementen is ook aangetoond dat ze voordelen hebben voor de darmgezondheid*, waaronder het verlichten van darmstoornissen*, het ondersteunen van het aantal goede bacteriën* en het voorkomen van virale infecties en candida die bijdragen aan spijsverteringsproblemen*.

Lion’s Mane poeder heeft ook voordelen aangetoond voor een gezonde spijsvertering*. Het heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen die de darmen kunnen beschermen tegen schade* en de groei kunnen remmen van de Heliobacter Pylori bacterie*, die gelinkt is aan maagzweren. Er is aangetoond dat het ontstekingen vermindert* en weefselschade in het darmstelsel voorkomt en het kan voordelen hebben bij Inflammatoire Darmziekten (IBD)*, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa, door de regeneratie van het darmslijmvlies te ondersteunen en te beschermen tegen lekkende darmen*.

Onderzoek heeft aangetoond dat reishi paddenstoelenpoeder prebiotische eigenschappen heeft en het darmmicrobioom kan moduleren*, wat helpt om gunstige darmbacteriën te voeden en in stand te houden. Het is de meest ontstekingsremmende van de paddenstoelen*.

Shiitake heeft antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen en ondersteunt het immuunsysteem*. Het bevat de polysaccharide lentinan, een krachtige schimmelwerende stof die nuttig is tegen verschillende virale en parasitaire infecties*.

Darmgezondheid en het microbioom zijn de laatste jaren een steeds belangrijker onderdeel van de gezondheid gebleken. Als we ons hele leven goed voor onze darmen zorgen, kan dat onze algehele gezondheid en welzijn ondersteunen en ons helpen een gelukkig en gezond leven te leiden.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.